søndag 7. mars 2010

EN HYLLEST TIL EN STERK KVINNE !

I forbindelse med den internasjonale kvinnedagen i morgen vil jeg hylle en kvinne som døde for to år siden, like før sin hundre års dag! Hun var mor til min mann og bodde nesten hele sitt voksne liv langt inne i skogen med mann og fire barn. Der forpaktet de et gårdsbruk uten strøm og innlagt vann! De hadde en del dyr som skulle stelles og dette falt jo på henne da mannen arbeidet i skogen på vinteren og på gården om sommeren!! Når hun skulle gjøre innkjøp hadde hun over 10 km.til butikken hvor hun med den minste ved hånden tok turen en gang pr. uke ;) Hun hadde mye sykdom med barna slik som hjernehinnebetennelse og poliomylitt Hun klaget aldri og hadde kjærlighet til sin familie som livsoppgave!! Det er mye jeg kunne fortelle om denne kvinnen, men skal nøye meg med dette og sitere en kvinne ved navn Karen Katafiasz!!!
"Kvinner i slektsleddene før deg har etterlatt seg en arv av styrke,utholdenhet, humor og uforbeholden kjærlighet.
Slutt deg til dem, og gjør krav på arven ! "
Her er hun 99 år gammel !!

29 kommentarer:

Mia sa...

Det är något att tänka på medans vi klagar över hur lite tid vi har och allt vi skulle ha fått gjort. Aldrig någon egentid, alltid en massa krav. Nog borde vi tänka på arvet från tidigare generationer och inse hur mycket bättre vi har fått det nu..

LeKaQuilt sa...

Det er en flott hyllest som jeg gjerne skal være med på ! Tenker på hvor enkle våre liv er i dag, og hvor store krav vi har til hva livet gir..... Denne kvinnen, og hennes generasjon, fortjener en hyllest !

Ingelapingela sa...

Tack för denna historia ur verkliga livet som du delar med dig idag. Jag suger i mig... tycker att det är viktigt att påminnas om hur det har varit, och inte var det särskilt längesedan. Ändå har man svårt att fatta att det som vi finner självklart långt ifrån är det. Jag är ju uppväxt hos min farmor och älskade att höra på sina upplevelser sedan förr. En hel del var solskenshistorier där tung vardag avslutades med fest. Men mycket var tungt och strävsamt också. Tex. mitt i smällkalla vintern så träffades kvinnorna i byn för att hacka hål på isen för att komma åt vattnet i ån. Där tvättade man och bankade tvätten i iskallt vatten och tänk bara att ta hand om den sedan. Kan man fatta?

Min farmor skulle ha varit 107 år i år om hon levt. Nu blev hon 97 så det är 10 år sedan hon fanns mitt ibland oss.

Imorgon finns det många kvinnor som vi gott kan tänka på både dem som är vårt ursprung och andra som kämpar med glädje och sorg precis som vi.

Min farmor brukade säga att trots att hon hade haft ett hårt och strävsamt liv skulle hon bara ha valt bort vissa delar och då menade hon där hon kanske skulle ha kunnat gjort andra val...

Anonym sa...

Fine ord om din svigermor. Får litt dårlig samvittighet når man tenker på hvor fort man kan klage over forskjellige småting i livet som egentlig bare er bagateller.

Fortsatt fin søndag.
Klæm fra me

hobbystua sa...

Heisann! Det var jammen litt av en alder,og sikkert en flott dame som sørget for sin familie med stor iver.Den gamle generasjonen hadde ikke slike hjelpemiddler som vi har i vår tid,og kan nok tenke meg at det var mye slit og strev i hverdagen. Her klager vi over bagateller og uffer og jammrer oss. Ønsker deg også en flott 8.mars dag. Og så må du ha en fortsatt fin søndag.(har sendt deg en mail)
Klem fra Marianne:))

Karl Halvorsen sa...

Fine ord om en flott dame på mange måter. Ord vi alle godt kan ta med oss, kvinne eller mann. En arv som vi kan forsøke å få vår del av, alle sammen.

Og jeg kan godt tilføye, fra, eller levert av en dame som nok har fått med seg litt av denne arven.

Vi går mot ei fin uke alle sammen, håper jeg.

MajorogMeg sa...

Hun fortjener virkelig en hyllest Bestemor! Tenk for et liv, hun hadde sikkert et rikt liv også.
Burde være en tankevekker hos oss alle i grunnen:)
Ønsker deg en fortsatt god søndag, klem fra meg:)

Jorunns hage og hobby sa...

Jeg er full av beundring for kvinnen du skriver om. Og tenker på kvinnene i min slekt som har banet vei for meg.
Jeg er så heldig å ha fått komme tett inn på eldre damer og menn i min jobb på sykehjem og hjemmesykepleien. Det er så mye jeg har lært av dem. Ha en nydelig kveld!
klem

Greta sa...

Mnge sterke kvinner bak i slekta våres som trenger litt hyllest ja. Min bestemor flytta til kjærleiken på ein fjellgård. skulle egentlig bli fin byfrue, men valgt kjærleiken istede. Tøft liv. Men det finnes ingen som ho for meg. ho og bestefar flytta frå gården da eg var to år og bygde seg hus rett ved vårt.
Det vart min reddning.
skal hugse på henne ekstra mykje i morra.
Takk for fin kommentar foresten, smilte godt av den

Stubbetufsa sa...

Så fint det passet å hylle henne nå! Siden det er Kvinnedagen i morgen!
Fine ord, bestemor!
Mange slet nok mer enn det som godt var før. Og nå tenkes det mest på utseendet...

Ruths datter sa...

Så flott du skriver om denne flinke damen.Herlig å ha så gode minner. Hva er det vi klager over? Vi som har så mange hjelpemidler.Takk for at vi fikk møte henne her hos deg.

Mor i Stugan sa...

Tack för denna fina berättelse , vilken underbar kvinna som har slitit hårt i sin dagar . Det är annat nu , nu klagar bara unga människor på hur jobbigt allting är , en del borde få uppleva hur det var att leva förr så kanske de slutade klaga. Kram från mig

Tullik sa...

Så godt at nokon set fokus på kvardags-heltane. Det er mange som henne, som har slitt gjennom eit langt liv, utan å klaga , med kjærlighet og omsorg. Mange skjebner. Dei får ikkje medalje....

Gamleheksa sa...

Hurra for alle fantastiske damer. Din svigermor var virkelig en av de store helter. God 8. mars til deg.

Seascape sa...

Det var fint skrevet om din svigermor. Jeg er så heldig å ha min svigermor ennå 85 år gammel.

Det var bra skrevet det Karen Katafiasz skrev. Og jeg kom til å tenke på min farmor som
hadde 7 barn.Når hun vasket klærene, skylte hun alt sammen i en elv året rundt. Ikke rart hun ble full av gikt i fingrene da hun ble eldre.

Ha en riktig fin 8 Mars.
Klem

Birgitta sa...

Intressant kvinna och duktig.
Kram Birgitta

Anonym sa...

Dette får meg til å minnes min farmor. Hun mistet mannen sin i spanskesyka. Da var hun gravid med sitt andre barn, min far, i tillegg til å ta seg av et lite fosterbarn og sin svigermor. Dvs, svigermoren, min oldermor, passet de tre barna mens farmor jobbet for å forsørge barna. Det var ikke mye økonomisk støtte å få den gangen. Jeg er oppkalt etter henne, og er kjempestolt av å ha hatten slikt formor.

anettspalett sa...

Takk !!! Det var en herlig påminnelse.....jeg får ting i perspektiv da!! Jeg som putrer rundt i bil til butikken, har strøm, og vann i kanne :)

Ønsker deg en ny herlig uke, med MASSE sol og glede :)

Klem fra Anett :)

Torilpia sa...

Ja det var andre tider .. gjett om jeg føler meg priviligert som slipper å streve slik :o)

Fantastisk dame :o)

Ha en flott ny uke - klemmer!

Laila -Karin sa...

En flott hyllest til en flott dame

Petit Eyekiss sa...

Fint du skriver om din svärmor.
När jag var liten så älskade jag att höra min mor berätta om sin uppväxt, om hur svårt dom hade det många gånger.Min mor var duktig på att skriva, och jag har idag en hel kartong med berättelser som ska renskrivas. Jag tänker att jag ska göra någon slags bok av det som mina barn ska få.
Elisabeth

Drømmedama sa...

Flott historie om en sterk kvinne.
Slike kvinner står det respekt av.

GRATULERER MED DAGEN alle damer!
Klem fra meg

Anne Britt sa...

Flott beskrivelse! Slike historier trenger vi!

Alvas hjørne sa...

Hvilken flott og sterk dame!
Virkelig beundringsverdig:)
Riktig fin ny uke til deg!!

Sissel`s syglede sa...

For ei flott dame. Og et nydelig innlegg...Jeg tar av meg hatten og bukker i støvet for slike sterke kvinner. Der har vi mye å lære.
Tusen takk for at du delte henne med oss.
Ha en finfin mandag, bestemor....
Klemz fra Sissel.

Gunilla sa...

Vilken fantastisk kvinna hon hade en uppgift i livet och det var att ta hand om man och barn. Skaffa mat för dagen och ta tillvara allt som jordbruket gav. Fantastiskt. Jag tror inte att jag skulle ha klarat av de arbete som de gjorde förr.


Tack för din fina berättelse.

Varma Kramar/Gunilla

ralfefarfars paradis sa...

For en flott kvinne! Hun hadde sikkert sine tunge stunder også- men holdt motet oppe- og det er viktig. Og en respektabel alder oppnådde hun også...folk var nok mer utholdende før- og de hadde vel heller ikke noe valg. Nydelig sett du har strikket under her- jeg synes det møsntret er så fint. Ønsker deg en fin uke!!

Hanne sa...

En flott hyllest til en flott dame. Slike finnes det nok mange av. Jeg jobber jo med eldre og har møtt på min del av flotte, arbeidsomme kvinner i løpet av disse årene. All ære til dem.

Mariann Louise sa...

For en flott hyllest! Ja, det var mange som slet i de dager, nå kleger vi over alt mulig selv om vi har det lettvint med det meste...Vi har biler, vaskemaskiner og innlagt strøm og vann. Likevel vil vi ha mer!

Det ligger en liten oppmuntring til deg på blogen min:)

Klem fra Mariann og hundene:)